Consiliului Municipal Chișinău
Dlui A.Talmaci,
Secretar,
Cc: Fracțiunilor din Consiliul Municipal Chișinău
Fracțiunea PSRM din CMC (dlui I.Ceban)
Fracțiunea PL din CMC (dlui I.Cebanu)
Fracțiunea Partidul Nostru din CMC (dlui I.Cașu)
Fracțiunea PCRM din CMC (dlui V.Chirtoca)
Fracțiunea PPEM din CMC (dlui R.Codreanu)
mun.Chişinău, MD-2012 bd. Ștefan cel Mare, 83

Stimate Domnule Secretar!

Prin Legea № 235 din 13.11.2008 “privind controlul civil asupra respectării drepturilor omului în instituţiile care asigură detenţia persoanelor” se prevede funcționarea în toate unitățile administrativ-teritoriale de nivel II a comisiilor locale de monitorizare a instituțiilor penitenciare. Comisia de monitorizare este formată din 7 membri, reprezentanţi ai societăţii civile. Componenţa nominală a comisiei de monitorizare se aprobă prin decizia consiliului local corespunzător.

Totodată, în municipiul Chișinău sunt mai multe penitenciare și izolatoare de detenție. Mai mult ca atît, anume în aceste instituții în anul precedent au fost constatate cele mai strigătoare la cer fapte de încălcare a drepturilor deţinuţilor, care au ajuns în presă: agresarea deţinuţilor de către forțele speciale "Pantera", moartea arestatului cet. Andrei Braguţa, multiple cazuri de deces suspect ale deținuților, neacordarea asistenței medicale, neadmiterea avocaților etc. La fel, și în rapoartele anuale ale Avocatului Poporului, Penitenciarul nr.13 (Chișinău) a fost caracterizat negativ, în mod regulat.

Faptul că o asemenea comisie există în mun. Chişinău nu se confirmă, inclusiv și după adresarea noastră către Avocatul Poporului. Considerăm extrem de necesară crearea Comisiei locale de monitorizare a instituțiilor penitenciare din mun. Chișinău.

De asemenea considerăm necesar, întru executarea Legii sus-menționate să inițiați crearea acestei comisiei, prin adresarea la organizațiile obștești din domeniu, cu propunerea de a înainta candidaturile. Conform prevederilor Legii № 235 din 13.11.2008 calitatea de membru al comisiei de monitorizare o poate avea persoana care a atins vîrsta de 25 de ani, manifestă un comportament demn în societate, nu are antecedente penale şi a fost propusă în calitatea respectivă de către o asociaţie obştească care activează de cel puţin 5 ani, unul din scopurile statutare ale acesteia fiind protejarea drepturilor omului (de exemplu, Amnesty International Moldova, PROMO-Lex ș.a).

Vă rugăm respectuos să ne informați privind acțiunile întreprinse de către Dvs.

Cu respect,

Administratorul Fundaţiei
„Freedom Moldova” Malinovschi Roman
Tags:
Stirea publicata la 5-01-2018, 17:27.

În Moldova a fost creată Fundația pentru protecția drepturilor omului ”Freedom Moldova”


În Republica Moldova a fost creată și va funcționa o nouă organizație pentru protecția drepturilor omului cu denumirea ”Freedom Moldova”. Un anunț în acest sens a fost făcut vineri, 24 martie, de către fondatorul organizației, fost deputat și deținut politic, Grigore Petrenco.

”În Moldova, instituțiile democratice nu funcționează și asta în situația când sunt prezente elementele unei dictaturi, astfel era logic să apară o structură independentă, imparțială în acest domeniu, care va monitoriza starea lucrurilor în domeniul protecției drepturilor omului și care va fi destul de dură cu cei care le încalcă”, a declarat Grigore Petrenco în cadrul unei conferințe de presă.

Fostul deputat și deținut politic explică de ce a decis să inițieze asemenea organizație, care nu se va teme ”să spună lucrurilor pe nume”.

”Ar putea apărea întrebarea ”ce caută aici Petrenco Grigore?”. Am decis să fiu fondatorul acestei noi organizații, această idee a apărut încă atunci când am fost închiși de actualul regim pentru participarea la acțiuni de protest. Atunci, dosarul nostru a generat un val de reacții critice în adresa actualei guvernări din partea mai multor structuri internaționale care se ocupă de monitorizarea respectării drepturilor omului – reprezentanți ai APCE; atunci la penitenciarul 13 au venit și membrii Comitetului de monitorizare al APCE; dar n-au fost reacții de la organizațiile din RM care monitorizează respectarea drepturilor omului. Doar cu câteva excepții: au fost doar reacții dure din partea Amnesty International Moldova”, spune fostul deputat.

Petrenco constată că ”în Republica Moldova, deși există multe ONG-uri în domeniu, ele există doar pe hârtie”.

”Situația care s-a produs cu noi m-a determinat să inițiez, să fondez asemenea structură – autonomă, independentă care va monitoriza situația în domeniul drepturilor omului, va avea reacții prompte la cazuri de încălcare a drepturilor omului, nu doar drepturile politice, ci toate. Sper că cei de la guvernare vor ține cont de rapoartele noastre”, a declarat sursa citată, menționând că ”actualmente avem un deficit de organiza imparțiale, care nu se tem să spună lucrurilor pe nume”.

Fundația pentru protecția drepturilor omului ”Freedom Moldova” are un Consiliu, compus deocamdată din trei persoane, ex-deputatul, Grigore Petrenco, juristul Roman Malinovschi și avocatul Roman Aronov. Ulterior, potrivit fondatorilor, ”consiliul se va lărgi și va fi și mai reprezentativ”.

MOLDNEWS
Tags:
Stirea publicata la 26-03-2017, 11:39.

Stirea publicata la 23-03-2017, 21:41.