Declarația Fundației pentru protecția drepturilor omului „Freedom Moldova” privind inadmisibilitatea persecutării și intimidării protestatarilor
Fundația Freedom Moldova continuă monitorizarea situaţiei referitoare la detenția la 19 iulie curent a celor doi protestatari – S.Tomșa şi S.Vlasov. Încă în ziua protestului circumstanţele reținerii lor au generat multe întrebări vizavi de acțiunile poliţiei. Ulterior, ambii deţinuţi s-au ales cu 10 zile de arest administrativ pentru aşa-numita „opunere de rezistentă colaboratorului de poliţie”. Nici în instanță, nici publicului larg nu a fost prezentată nici o probă video sau mărturie independentă care ar atesta „opunerea de rezistenţă”. Instanța de judecată a aplicat în mod nejustificat măsura excepțională de pedeapsă pentru protestatarii paşnici – arest administrativ.

Considerăm că avem în față încă un exemplu de abuz judecătoresc și polițienesc. Trebuie să constatăm că au devenit practici polițienești obişnuite cazurile în care colaboratorii organelor de drept, îmbrăcați în haine civile, scot din rîndurile protestatarilor şi-i supun pedepsei pentru a intimida pe alții. Condamnăm folosirea colaboratorilor de poliţie în scopuri politice în calitate de provocatori pentru discreditarea protestelor paşnice.

Totodată, Freedom-Moldova își exprimă îngrijorarea față de condiţiile în care protestatarii vătămați se aflau în arest. Aceste condiţii nu corespundeau normelor elementare de siguranță, au fost inumane și vădit menite să intimideze.

Fundația Freedom Moldova consideră că la 19 iulie poliţia a încălcat flagrant drepturile cetăţenilor la protest paşnic. Fundația atenționează și asupra faptului că poliţia este obligată să asigure ordinea publică în timpul desfășurării mitingurilor de protest, inclusiv siguranţa protestatarilor.

08 august 2017.

http://newsmaker.md/rus/novosti/menya-nachali-dushit-kak-poslednego-ugolovnika-blits-intervyu-nm-s-sergeem-tomshey-32886Tags:
Stirea publicata la 9-08-2017, 09:08