Declarație privind inadmisibilitatea limitării drepturilor la apărare a inculpatului Veaceslav Platon
Fundația pentru protecția drepturilor omului ”Freedom Moldova” a declarat anterior despre multiplele încălcări ale normelor de procedură în perioada anchetei, dar și în cadrul procesului de judecată în așa-numitul ”dosar Platon”. Amintim, inculpatul Veaceslav Platon, care este unul din puținii martori cheie în dosarul ”furtul miliardului”, a fost eliminat din proces în baza unor motive inventate și foarte dubioase. În pofida faptului că, dosarul este unul de rezonanță, ședințele în așa-numitul ”dosar Platon”, nemotivat, se desfășoară în regim închis.

Evident că, în astfel de condiții, singura șansă a inculpatului de ași realiza dreptul său la apărare, rămân întrevederile cu avocații, prin care el poate aduce poziția sa la cunoștința instanței și a societății. Însă, chiar și această apărare, vădit limitată și neintegrală, nu este asigurată de către Departamentul Instituțiilor Penitenciare, în special de către angajații Penitenciarului nr. 13.

Suntem nevoiți să constatăm că, inculpatul Platon, care susține că dispune de probele și informația necesară legată de furtul miliardului din sistemul bancar al țării, sistematic este privat de dreptul la întrevderea cu avocații.

Astfel, administrația Penitenciarului nr. 13, sfidând prevederile legislației cu privire la avocatură, Codul de Executare, Codul de Procedură Penală, pune piedici nu doar la realizarea dreptului la apărare a inculpatului, dar și împiedică cetățenii să afle informația de importanță publică în dosarul ”furtul miliardului”.
Freedom Moldova își exprimă îngrijorarea față de acțiunile ilegale ale conducerii Penitenciarului nr. 13 și subliniază că, ceea ce se întâmplă nu este nimic altceva, decât o izolare intenționată a inculpatului (care și fără de aceasta se află în detenție) de societate.

Noi atenționăm toate organizațiile și structurile internaționale cointeresate, care monitorizează funcționarea institutelor democratice în Republica Moldova, asupra sfidării fără precedent a drepturilor, normelor și procedurilor, care însoțesc așa-numitul ”dosar Platon”. Impedimentele intenționate și sistematice din partea autorităților de a face lumină asupra acțiunilor organizatorilor și executorilor ”jafului secolului”, confirmă o dată în plus caracterul politic al persecuției lui Veaceslav Platon.

22 august 2017Tags:
Stirea publicata la 23-08-2017, 10:52