De Ziua Internațională pentru susținerea victimelor torturii, Fundația ”Freedom Moldova” a emis o Declarație în care constată că spre refret, fenomentul torturii și tratamentului inuman cu oamenii continuă să fie prezent în Republica Moldova.

La baza torturii stă, în primul rând, factorul uman. Anume cu ajutorul eforturilor funcționarilor de la putere este cel mai ușor să organizezi suprimarea demnității umane, care reprezintă esența torturii. Uneltele materiale sunt doar folosite pentru tortură, dar în sine nu cauzează durere și umilință. Tortura este profund criminală ca formă, ca și conținut, ca și scop (obținerea depozițiilor, intimidarea), ca și consecințe (frica, agravarea atitudinii dușmănoase, neîncrederea față de autorități, discreditarea sistemului de justiție).

De aceea, este important să fie curmate și anchetate fiecare incident, fiecare caz de tortură. De aceea, este atât de important să fie realizate reforme, îndreptate nu spre schimbarea condițiilor materiale ale organelor, reformarea structurilor organelor de drept, etc., ci pentru purificarea colectivului organelor de drept, celor penitenciare, care fac uz de atribuțiile sale pentru organizarea torturii. Persoanele care au practicat această gravă abaterea, nu trebuie să fie tolerate, nu trebuie să fie ”reeducate”, ci să plece din organele de stat și să fie judecate pentru faptele sale.

Fiecare organ, care are ca funcție de bază combaterea torturii (sunt multe, de la Consiliul pentru prevenirea torturii până la Procuratura specializată și ministerul Justiției), trebuie să realizeze că scopul principal al său este lupta cu acest fenomen. Nu doar constatare, rapoarte, nu doar înștiiințarea altor organe, ci lupta zilnică. Anume ea salvează vieți și păstrează supremația legii în Moldova. Cazurile de tortură, despre care se vorbește în rapoartele organelor abilitate, trebuie să fie monitorizate de la început și până la sfârșit, nu doar să fie înregistrate în calitate de încă o secțiune la capitolul ”plângeri”. În lupra cu tortura trebuie să amintim despre principiile de bază, adoptate de Procuratura Generală înă în anul 2013: caracterul imediat, prevenirea oricăror forme de tortură, protecția victimelor torturii, păstrarea confidențialității.
Oo mare responsabilitate în acest sens este pe seama lucrătorilor medicali, în special a celor de la ”Urgență” și celor care sunt atașați la instituțiile penitenciare, pe care îi somăm să-și exercite atribuțiile fără frică, conform legii și conștiincios.

În context, Fundația amintește din nou despre cazul de rezonanță cu maltratarea deținuților, inclusiv a minorilor, la Penitenciarul nr.13, caz despre care deja de 3 săptămâni nu există nicio informație, nici despre acțiunile de anchetă, nici măcar dacă a fost intentat sau nu un dosar penal în acest caz.

Fundația va monitoriza strict acest caz și altele similare și va susține orice persoană, care a avut de suferit de pe urma acțiunilor de tortură.

26 iunie 2017
Tags:
Stirea publicata la 26-06-2017, 15:09.

Fundația pentru Protecţia Drepturilor Omului ”Freedom Moldova”, în primul său raport periodic, a atenționat asupra faptului, că activitatea Penitenciarului nr. 13, este însoțită de numeroase plângeri și scandaluri, legate de atitudinea dură a administrației cu persoanele arestate și deținuții, precum și limitarea drepturilor elementare ale acestora. În repetate rânduri, de la diverse persoane, deținute în Penitenciarul nr. 13, avocaților lor, dar și organziații neguvernamentale și Avocatul Poporului (ombudsman), s-a comunicat că condițiile de detenție în Penitenciarul nr. 13, nu corespund cerințelor minime, iar administrația Penitenciarului nr. 13, de fapt, instaurează propriile reguli, care înăspresc prevederile existente ale Codului Executiv (?) și altor acte normative.

Cea mai flagrantă încălcare a drepturilor omului, care poate fi imaginată, sunt torturile, iar în acest sens, administrația Penitenciarului nr.13, a fost acuzată în repetate rânduri, că aplică diverse torturi (inclusiv fizice) față de deținuți. Astfel, anterior s-a comunicat despre privarea deținuților de apă potabilă, despre ținerea lor în celulele din subsol în condiții inumane, despre lipsirea de strictul necesar. Unii angajați ai Penitenciarului nr. 13, au fost acuzați de Procuratura Militară și au fost judecați în instanță, anume pentru aplicarea torturii față de deținuți.

O dovadă, că situația în Penitenciarul nr. 13, continuă să se înrăutățească, a fost primită zilele acestea. Este vorba despre cea mai gravă, periculoasă și inumană formă de tortură – aplicarea forței fizice față de deținuți.

Potrivit informațiilor apărute în presă, la 05.06.17, în Penitenciarul nr. 13, au avut loc percheziții, în cadrul cărora, au fost găsite câteva obiecte interzise, iar în rezultat, presupușii vinovați din numărul deținuților, în număr nespecificat (potrivit datelor noastre, peste douăzeci de persoane), au fost bătuți de către angajații din detaşamentul cu destinaţie specială „Pantera” .O parte din cei bătuți sunt minori.

Informația privind aplicarea forței fizice față de deținuții minori a fost confirmată de angajații Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, care personal au vizitat Penitenciarul nr.13.

”Freedom Moldova” consiseră absolut inacceptabil faptul, ca administrația instituțiilor penitenciare, care dispune de suficiente pârghii de înfluiență asupra persoanelor, drepturile cărora deja sunt suficient de limitate, să recurgă la forță, mascați și torturi. Ceea ce s-a întâmplat, a fost posibil doar grație indiferenței a tuturor instituțiilor, responsabile de starea de lucruri în justiție și instituțiile penitenciare, în primul rând a Ministerului Justiției și a Procuraturii Generale. Angajații detaşamentului cu destinaţie specială „Pantera”, tot mai des sunt folosiți pentru intimidarea și aplicarea forței fizice nu doar față de deținuți, dar și în raport cu reprezentanții mass-media, activiștii civici, avocați, în timpul proceselor de judecată de rezonanță (dosarul Platon, dosarul Filat, anterior dosarul așa-numitului ”grupul Petrenco”).

De menționat, că poziția administrației Penitenciarului nr. 13, pe acest caz flagrant, nu a fost vociferată de nimeni și noi aflăm despre aceasta, doar din informații oferite de persoane terțe. Ultima știre, în secțiunea ”Penitenciarul nr.13” a fost plasată în octombrie 2016 (!). Ministerul Justiției nu a acordat nici o atenție acestui incident în secțiunea ”știri” pe pagina sa online. Departamentul instituțiilor penitenciare a dedicat acestui incident o singură (!) frază: ”Astfel, DIP informează că are înregistrate câteva cazuri de nesupunere a deținuților, inclusiv minori, la cerinţele legale şi întemeiate ale personalului sistemului penitenciar în timpul efectuării unor măsuri de regim”.

Fundația ”Freedom Moldova condamnă vehement aplicarea forței fizice de către reprzentanții Departamentului Instituțiilor Penitenciare și a detașamentului cu destinație specială ”Pantera” față de deținuți și insistă pe investigarea rapidă a acestor fapte.

7 iunie 2017

http://protv.md/stiri/actualitate/imagini-din-penitenciarul-13-cum-arata-peretii-geamurile-paturile---1279201.html
http://moldnews.md/rus/news/84358
http://newsmaker.md/rus/novosti/anna-ursaki-usloviya-soderzhaniya-chlenov-gruppy-petrenko-rezko-uhudshilis-21243
https://www.youtube.com/watch?v=Mmf_P9c4miI
https://ru.crimemoldova.com/news/kriminal/ombudsmen-podtverdil-fakt-zhestokogo-obrashcheniya-s-nesovershennoletnimi-v-tyurme-13/
https://www.facebook.com/Oficiul-Avocatului-Poporului-497701353616168/
https://point.md/ru/novosti/proisshestviya/neskolko-zakliuchennykh-penitentsiara-13-byli-izbity-v-tseliakh-profilaktiki
http://www.penitenciar.gov.md/ro/tags/penitenciarul-nr13-chi%C8%99in%C4%83u
http://penitenciar.gov.md/ro/content/comunicat-de-precizare-6
Tags:
Stirea publicata la 9-06-2017, 08:05.