Fundația pentru protecția drepturilor omului ”Freedom Moldova” a declarat anterior despre multiplele încălcări ale normelor de procedură în perioada anchetei, dar și în cadrul procesului de judecată în așa-numitul ”dosar Platon”. Amintim, inculpatul Veaceslav Platon, care este unul din puținii martori cheie în dosarul ”furtul miliardului”, a fost eliminat din proces în baza unor motive inventate și foarte dubioase. În pofida faptului că, dosarul este unul de rezonanță, ședințele în așa-numitul ”dosar Platon”, nemotivat, se desfășoară în regim închis.

Evident că, în astfel de condiții, singura șansă a inculpatului de ași realiza dreptul său la apărare, rămân întrevederile cu avocații, prin care el poate aduce poziția sa la cunoștința instanței și a societății. Însă, chiar și această apărare, vădit limitată și neintegrală, nu este asigurată de către Departamentul Instituțiilor Penitenciare, în special de către angajații Penitenciarului nr. 13.

Suntem nevoiți să constatăm că, inculpatul Platon, care susține că dispune de probele și informația necesară legată de furtul miliardului din sistemul bancar al țării, sistematic este privat de dreptul la întrevderea cu avocații.

Astfel, administrația Penitenciarului nr. 13, sfidând prevederile legislației cu privire la avocatură, Codul de Executare, Codul de Procedură Penală, pune piedici nu doar la realizarea dreptului la apărare a inculpatului, dar și împiedică cetățenii să afle informația de importanță publică în dosarul ”furtul miliardului”.
Freedom Moldova își exprimă îngrijorarea față de acțiunile ilegale ale conducerii Penitenciarului nr. 13 și subliniază că, ceea ce se întâmplă nu este nimic altceva, decât o izolare intenționată a inculpatului (care și fără de aceasta se află în detenție) de societate.

Noi atenționăm toate organizațiile și structurile internaționale cointeresate, care monitorizează funcționarea institutelor democratice în Republica Moldova, asupra sfidării fără precedent a drepturilor, normelor și procedurilor, care însoțesc așa-numitul ”dosar Platon”. Impedimentele intenționate și sistematice din partea autorităților de a face lumină asupra acțiunilor organizatorilor și executorilor ”jafului secolului”, confirmă o dată în plus caracterul politic al persecuției lui Veaceslav Platon.

22 august 2017
Tags:
Stirea publicata la 23-08-2017, 10:52.

Fundația Freedom Moldova continuă monitorizarea situaţiei referitoare la detenția la 19 iulie curent a celor doi protestatari – S.Tomșa şi S.Vlasov. Încă în ziua protestului circumstanţele reținerii lor au generat multe întrebări vizavi de acțiunile poliţiei. Ulterior, ambii deţinuţi s-au ales cu 10 zile de arest administrativ pentru aşa-numita „opunere de rezistentă colaboratorului de poliţie”. Nici în instanță, nici publicului larg nu a fost prezentată nici o probă video sau mărturie independentă care ar atesta „opunerea de rezistenţă”. Instanța de judecată a aplicat în mod nejustificat măsura excepțională de pedeapsă pentru protestatarii paşnici – arest administrativ.

Considerăm că avem în față încă un exemplu de abuz judecătoresc și polițienesc. Trebuie să constatăm că au devenit practici polițienești obişnuite cazurile în care colaboratorii organelor de drept, îmbrăcați în haine civile, scot din rîndurile protestatarilor şi-i supun pedepsei pentru a intimida pe alții. Condamnăm folosirea colaboratorilor de poliţie în scopuri politice în calitate de provocatori pentru discreditarea protestelor paşnice.

Totodată, Freedom-Moldova își exprimă îngrijorarea față de condiţiile în care protestatarii vătămați se aflau în arest. Aceste condiţii nu corespundeau normelor elementare de siguranță, au fost inumane și vădit menite să intimideze.

Fundația Freedom Moldova consideră că la 19 iulie poliţia a încălcat flagrant drepturile cetăţenilor la protest paşnic. Fundația atenționează și asupra faptului că poliţia este obligată să asigure ordinea publică în timpul desfășurării mitingurilor de protest, inclusiv siguranţa protestatarilor.

08 august 2017.

http://newsmaker.md/rus/novosti/menya-nachali-dushit-kak-poslednego-ugolovnika-blits-intervyu-nm-s-sergeem-tomshey-32886
Tags:
Stirea publicata la 9-08-2017, 09:08.